Mikor lesz modern városközpontja Szolnoknak?

Megosztás

Évtizedek óta megállt az „új városközpont” fejlesztése, nem beszélve a Szapáry utca városias fejlődéséről és az Ady Endre és a Baross út emeletes házakkal való beépítéséről: lenne mit tenni Szolnokon, legalábbis amit a blogSzolnokon megosztott Bajnai Zsolt lokálpatrióta.

„A hatvanas évek végén elképzelt, és nagyjából a hetvenes években megvalósítani kezdett “új városközpontról” – a Hild tér és környékéről – sok mindent gondolhatunk, de talán megegyezhetünk abban, hogy a legrosszabb, ami történhetett vele és velünk az a félbemaradása” – írja a blogSzolnok, felvetve a kérdést: de mi maradt mára?

Egy modern, félig új városközpont, egy üres teleksor, majd egy vegyes építésű belváros, amit leginkább földszintes házak alkotnak.

Úgy fogalmaz, a félbemaradtság érzése nem kizárólag a szocializmus hagyatéka a megyeszékhelyen, más történelmi időszakok és események is közrejátszanak a jelenlegi helyzetben. „A magam részéről egészen biztos vagyok abban, hogy ha nincs az első világháború, amit nem tetéz a második, akkor a szolnoki korzó fejlődése és felfelé építkezése nem szakad meg ezen a bizonyos ponton”.

De emellett kb. száz év városvezetése sem volt képes felismerni a véleménye szerint, hogy tenni kellene az elmaradottság ellen. És mit tehetünk napjainkban? Nem túl biztatóak az előjelek.

„Az teljesen világos, hogy a város első írásos említésének 950. évfordulójára nemhogy nem közelítjük meg beruházások tekintetében a félévszázaddal ezelőtti időszakot, de tulajdonképpen egyetlen új épület sem készül el 2025-re, hiszen, ahhoz ma már keverni kellene a maltert” – foglalja össze az aktuális állapotokat Bajnai.

Néhány nappal írtunk róla, hogy Bajnai Zsolt lokálpatrióta hosszú ideje elkötelezett amellett, hogy szélesebb rétegekhez juttassa el a megyeszékhely történetét. Az egykor több újság főszerkesztőjeként dolgozó újságíró tollából eddig az interneten olvashattuk a régmúltról, január 15-én nagy sikerű előadást tartott „Szolnok első aranykoráról.

A cikkben idézett cikk teljes terjedelmében elolvasható a blogszolnok oldalán.

Kapcsolódó cikkek